انتخاب خوشبختی
چند بار به خود گفتهاید “من فقط میخواهم شاد باشم”
تحقیقات فراوانی در باره خوشبختی وجود دارد و نتایج آن به این ختم میشود که هر کدام از ما میتواند در راستای خوشبختی گام بر دارد. اما ” خوشبخت بودن” دقیقا به چه معنی است؟ آیا میتوان خوشبختی را انتخاب کرد؟ اگر در مورد پاسخ این سوال کنجکاو هستید با ما همراه باشید تا ببینیم می توانیم خوشبختی را انتخاب کنیم یا خیر؟
خوشبختی چیست؟
آیا خوشبخت بودن احساسی است زودگذر یا یک حالت ذهنی است؟
تعریف امروزی خوشبختی به حالتی اشاره دارد که احساس رضایت و خرسندی در فرد ایجاد شود. خوشبختی حالتی متغیر و وابسته به شرایط ذهنی، محیطی، و پیرامونی ما است.
خوشبختی در مقابل لذت بردن
خوشبختی یک حالت ذاتی و دائمی نیست. خوشبختی با لذت بردن که بیشتر غریزی و احساسی لحظهای است، تفاوت دارد. ما به عنوان انسان، از احساساتی که بر پایه دریافتهای حسی از جمله تماس جسمی، خوردن یک غذای خوب، و یا تمجید از ماست لذت میبریم.
خوشبخت بودن از لذت بردن پایدارتر است. زیرا احساس خوشبخت بودن از احساس لذت بردن پایدارتر است. لذت میتواند در چند ثانیه ایجاد شده و از بین برود. همچنین، ممکن است هنگامی که ما شاد نیستیم لذت ببریم. مثلا، ممکن است فوق العاده نگران باشیم اما در فعالیتهای لذت بخشی که برای ما لحظات از خود بی خود شدن را فراهم کند، فرو رویم. لذت میتواند خوشبخت بودن را تقویت کند و خوشبخت بودن میتواند احساسات ناشی از لذت بردن را افزایش دهد. اما هر دوی آنها هم میتوانند جدا از هم باشند.
چه چیزی خوشبختی را به وجود میآورد؟
آیا تا بحال باکسی روبرو شدهاید که همیشه خوشحال بنظر بیاید؟ آیا هرگز تعجب کردهاید که این فرد چطور همیشه و بدون در نظر گرفتن شرایط اجتماعی، خوشبخت است؟ چند عامل هستند که به خوشبخت بودن کمک میکنند. اگرچه داشتن همه آنها برای خوشبخت بودن لازم نیست اما داشتن حداقل یکی از آنها و حرکت در راستای بدست آوردن یکی دیگر میتواند به احساس خوشبختی منجر شود. برخی عوامل که میتوانند موجبات خوشبختی را فراهم سازند عبارتند از:
- داشتن شغل و درآمد کافی
- سلامت جسمی
- تجربه عشق و تمایلات مثبت
- داشتن روابط اجتماعی
- داشتن ارزشهای اخلاقی
- داشتن خانواده و فرزند
- امنیت داشتن
- برابری اجتماعی
آیا شما میتوانید خوشبخت بودن را انتخاب کنید؟
ساده ترین جواب این است: بله. ما میتوانیم با تلاش در جهت بهبود هر کدام از موارد بالا به احساس خوشبخت بودن دست پیدا کنیم. مثلا، شما میتوانید برای در آمد بیشتر برنامه ریزی کنید و یا دنبال کاری بگردید که برای شما رضایتمندی درونی را فراهم آورد. با خوردن غذاهای سالم و طبیعی و ورزش کردن سلامت جسمی خود را بهتر کنید و یا با ایجاد روابط قویتر با دوستان، خانواده و اجتماع خوشبختی را انتخاب کنید.
با این گفتهها، خوشبختی به اشکال و میزانهای مختلفی بوجود میآید. ممکن است برای افراد بسیار گوناگونی متفاوت بنظر بیاید اما معمولا ما باید حداقل یکی از موارد ذکر شده در بالا را داشته باشیم.
مثلا یک مددکار اجتماعی با کار زیاد و درآمد کم احساس رضایت و خوشبختی میکند زیرا حس میکند به واسطه کار او افراد زیادی ممکن است خوشبخت شوند.
مورد دیگر میتواند فردی مجرد باشد که درآمد بالایی دارد و از اینرو احساس خوشبختی میکند.
یک نوجوان که در یک پرورشگاه زندگی میکند و از بودن با همکلاسیهایش و بازی فوتبال لذت میبرد و احساس خوشبختی میکند.
آیا شما میتوانید درحالیکه اندوهگین هستید شاد باشید؟
پاسخ ساده است: بله. ما میتوانیم احساسات مرکبی را تجربه کنیم. مخصوصا هنگامی که لحظات تلخ و شیرینی مانند فارغ التحصیل شدن، نقل مکان به یک جای جدید، ترک یک کار و شروع کاری جدید را تجربه میکنیم. این پایانها که به شروعی دیگر منجر میشوند اغلب اندوه آور و دلتنگ کننده هستند و همزمان برای آغازهای جدید امید و شادی میآورند.
آیا شما در جستجوی خوشبختی هستید؟
لازم نیست که هر چه دوست داریم داشته باشیم تا خوشبخت باشیم. خوشبختی واقعی ممکن است بوسیله آنچه که هم اکنون داریم فراهم شود، اگر چه کم یا زیاد بنظر آید. نشانه های یک آدم خوشبخت عبارتند از:
آدم خوشبخت معمولا سالمتر است.
آدم خوشبخت مجموعه حمایتی قوی از دوستان و خانواده دارد.
آدم خوشبخت از دادن وقت، پول و یا مهارت خود به افرادی که به آنها نیاز دارند لذت میبرد.
آدم خوشبخت از تنهایی ناراحت نمیشود.
آدم خوشبخت اغلب دیگران را وا میدارد تا خوشبختی را جستجو کنند.
آدم خوشبخت وارد گفتگوهای عمیق و پر مفهوم میشود.
آدم خوشبخت زیاد لبخند میزند و میخندد.
آدم خوشبخت در چیزهای کوچک زیبایی را میبیند.
آدم خوشبخت برای آیندهاش سرمایه گذاری میکند.
آدم خوشبخت خلاقتر و مولدتر است.
آدم خوشبخت کمتر در گیر حسادت و غیبت میشود.
آدم خوشبخت از خود مراقبت میکند.
آدم خوشبخت کمتر به حال دیگران غبطه میخورد.
آدم خوشبخت با شادی دیگران شاد میشود.