سرطان چیست؟
متاسفانه امروزه برخی افراد، خود یا اعضا خانواده آنها با بیماری سرطان درگیر هستند. عوامل زیادی باعث بروز این بیماری خطرناک می شوند. یکی از این عوامل تغذیه ناسالم است. برای پیشگیری از سرطان داشتن تغذیه سالم امری حیاتی است. ما سعی می کنیم مواد غذایی که در پیشگیری از سرطان مفید هستند در این مطلب و سایر مطالب مجله تندرستی به شما معرفی کنیم تا سلامت جسمی شما بهبود یابد.
در سرطان، برخی از سلولهای بدن بدون وقفه تقسیم و تشکیل توده میدهند. این توده یا بافت سریعا به اطراف گسترش مییابند. سرطان تقریبا در هر جایی از بدن انسان که از تریلیون سلول تشکیل شده میتواند شروع شود. به طور معمول و طبیعی، سلولهای انسانی تقسیم و رشد میکنند. وقتی سلولها پیر میشوند یا آسیب میبینند، میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.
با وجود سرطان، این روند منظم از بین میرود. با غیرطبیعی شدن سلولها ، سلولهای قدیمی یا آسیب دیده زنده میمانند و سلولهای جدید نیز بیش از حد تولید میشوند. این سلولهای اضافی میتوانند بدون توقف تقسیم شوند و تودههایی به تومور تشکیل دهند. سرطان از زمانی شروع میشود که رشد سلولها غیر طبیعی و خارج از کنترل شود.
تومورهای سرطانی بدخیم هستند، به این معنی که میتوانند به بافتهای مجاور گسترش یافته یا به آنها حمله کنند. علاوه بر این، با رشد این تومورها، برخی از سلولهای سرطانی می توانند از طریق خون یا سیستم لنفاوی به نقاط دوردست بدن منتقل شده و تومورهای جدیدی به دور از تومور اصلی ایجاد کنند.
برخلاف تومورهای بدخیم ، تومورهای خوشخیم به بافتهای مجاور گسترش نمییابند و به آنها حمله نمیکنند. تومورهای خوشخیم گاهی اوقات میتوانند بسیار بزرگ باشند. در صورت برداشته شدن معمولا دوباره رشد نمیکنند در حالی که تومورهای بدخیم ممکن است مجددا رشد کنند. برخلاف بیشتر تومورهای خوشخیم در سایر نقاط بدن، تومورهای خوش خیم مغز میتوانند زندگی را تهدید کنند.
سرطان سینه
سرطان سینه نوعی سرطان است که از پستان شروع میشود. سلولهای سرطانی پستان معمولا توموری را تشکیل میدهند که اغلب در اشعه ایکس دیده میشود یا به صورت توده احساس میشود. سرطان پستان تقریبا در زنان رخ میدهد، اما مردان نیز میتوانند به سرطان پستان مبتلا شوند.
مهم است که درک کنیم بیشتر تودههای پستان خوشخیم هستند و سرطان (بدخیم) نیستند. تومورهای خوشخیم غیرسرطانی پستان رشد غیرطبیعی دارند اما در خارج از پستان گسترش نمییابند. بنابراین خطری محسوب نمیشوند اما برخی از انواع تودههای خوشخیم پستان میتوانند خطر ابتلا به سرطان پستان را در زنان افزایش دهند. هر توده یا تغییری در پستان باید توسط یک پزشک متخصص بررسی شود تا مشخص شود که آیا خوشخیم یا بدخیم است.
ارتباط بین سرطان و رژیم غذایی
برخی از عوامل بروز سرطان مانند ژنتیک و محیط از کنترل شما خارج هستند. سایر عوامل مانند تغذیه و سبک زندگی کاملا تحت کنترل فرد هستند. تحقیقات نشان داده اند که احتمال ابتلا به سرطان ناشی از عوامل ژنتیکی و محیطی فقط 30% است و 70% دیگر ناشی از تغذیه و سبک زندگی است.
تحقیقات نشان میدهند که رابطه قوی بین سرطان و تغذیه ناسالم وجود دارد. اتخاذ یک رژیم غذایی سالم در پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به سرطان بسیار مفید و حیاتی است.
آنچه می خورید و نمی خورید میتواند تاثیر مهمی بر سلامتی شما داشته باشد (از جمله خطر ابتلا به سرطان). برخی از عادات غذایی وجود دارند که می توانند تاثیر عمدهای در سلامت بدن شما داشته باشد.
مثلا داشتن یک رژیم سنتی غنی از میوه، سبزیجات و چربیهای سالم مانند روغن زیتون میتواند خطر ابتلا به انواع سرطانهای شایع از جمله سرطان سینه را کاهش دهد. برعکس یک رژیم غذایی شامل یک وعده روزانه گوشت فرآوری شده خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
اگر در خانواده خود سابقه سرطان دارید ایجاد تغییرات در رژیم غذایی میتواند برای پیشگیری از سرطان مفید باشد. سلامتی طولانی مدت شما را تغییر دهد.
به طور کلی رژیم غذایی سالم شامل میوهها، سبزیجات، آجیل، حبوبات، غلات کامل و چربیهای سالم و پرهیز از غذاهای فرآوری شده، سرخ شده، گوشت قرمز، چربیهای ناسالم، نمک، قندها و کربوهیدراتهای تصفیه شده برای پیشگیری از سرطان بسیار مفید است.
پیشگیری از سرطان مخصوصا سرطان سینه با عدس
آیا برای جلوگیری و پیشگیری از سرطان سینه همه کار انجام دادهاید؟ مثلا مرتب ورزش میکنید، به مقدار زیاد غذای سالم وارگانیک میخورید و وزن متناسب هم دارید. اما چند وعده عدس میخورید؟
پاسخ به آخرین سوال مهمتر از آن است که فکر میکنید. نتایج یک تحقیق که در مجله بین المللی سرطان (Journal of Cancer) چاپ شده نشان میدهد که مصرف عدس چقدر در کاهش میزان خطر ابتلا به سرطان سینه موثر است.
در آن تحقیق، محققین بیش از 90 هزار نفر از زنان غیر یائسه را در مدت 8 سال مورد مطالعه قرار دادند. نتایج تحقیق نشان میدهد زنانی که دو بار در هفته عدس مصرف کردهاند نسبت به زنانی که عدس مصرف نکردهاند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار گرفتهاند.
سایرپژوهشها نیز از این ایده که عدس با سرطان مبارزه میکند، حمایت میکنند. برای مثال مطالعهای که در نروژ روی بیش از 3500 بیمار سرطانی انجام گرفت نشان داد که مصرف بالای عدس خطر سرطان مری، گلو، حنجره و دهان را به میزان قابل توجه 37 درصد کاهش داده بود.
پژوهشهای دیگری نیز نشان دادهاند که مصرف حبوبات میتواند خطر سرطان کولون یا روده بزرگ را تا 47 درصد کاهش دهد. یک تحقیق شش ساله نیز کشف کرد مردانی که هفتهای سه وعده و یا بیشتر عدس میخوردهاند خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها به نصف کاهش یافته بود.
عدس فیبر زیادی دارد که برای پیشگیری از سرطان کولون و مقعد مفید شناخته شده و چون حاوی سلنیوم نیز هست درجلوگیری از سرطان موثر است. مواد غذایی زیادی وجود ندارند که به اندازه عدس از سلنیوم این ماده معدنی، غنی باشند. سلنیوم نه تنها التهاب را کاهش و از رشد تومور میکاهد، بلکه تولید T-Cell ها (نوعی گلبول سفید) را نیز افزایش داده که سلولهای سرطانی را میکشند.
عدس نشان داده که حامی سلامت قلب است و به تنظیم میزان قند خون کمک می کند. همچنین عدس مقادیر زیادی از آهن را به بدن میدهد بدون آنکه کالری زیادی مانند گوشت قرمز داشته باشد.
عدس دارای انواع مختلفی مانند قهوه ای، سبز قرمز و سیاه است. برخی اکتشافات باستان شناسی حاکی از مصرف عدس از حدود 8 هزار سال قبل در خاورمیانه بوده است و البته در حال حاضر نیز به میزان زیادی مصرف میشود.
ارزانی و مواد مغزی فراوان آن باعث شده تا عدس در تهیه انواع غذاها مثل آش عدس، عدس پلو و حتی سالاد (به صورت پخته و یا جوانه عدس) مصرف گردد. برای تهیه حموس نیز میتواند جایگزین نخود شود. یا حتی به جای گوشت در برخی غذاها استفاده شود. پس اگر می خواهید از خواص عدس برای پیشگیری از ابتلا به سرطان بهره ببرید حتما هفته ای 2 تا 3 بار آنرا مصرف کنید.
پند آریاتیس
همانطور که گفته شد احتمال بروز سرطان ناشی از عوامل ژنتیکی و محیطی تنها 30% است و 70% به سبک زندگی و تغذیه بستگی دارد. امروزه عدم تحرک، استرس و تغذیه ناسالم خصوصا مصرف غذاهای فرآوری شده ابتلا به بیماریهایی همچون سرطان را سرعت بخشیده است. پیشگیری از سرطان با رژیم غذایی سالم شامل مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر، فرآوری نشده و بدون افزودنیهای شیمیایی امکان پذیر است. علاوه بر تغذیه سالم ورزش نقش اساسی در سلامت ما دارد. پس از تغذیه سالم و ورزش به هیچ وجه غافل نشویم.
منابع: naturalnews , cancer