بررسی اجمالی یائسگی زنان
نشانه ها ، دلایل و عوارض یائسگی زنان چیست؟ با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم. یائسگی زمان پایان سیکلهای قاعدگی زنان را نشان میدهد. این بیماری پس از گذشت 12 ماه و بدون قاعدگی تشخیص داده میشود. یائسگی ممکن است در 40 تا 50 سالگی اتفاق بیفتد. یائسگی پایان دوره باروری زنان است.
یائسگی یک روند بیولوژیکی طبیعی است. اما علائم جسمی مانند گرگرفتگی، سرگیجه، خشکی پوست و واژن و علائم عاطفی یائسگی ممکن است خواب شما را مختل و انرژی شما را کاهش دهد و یا بر سلامت عاطفی تاثیر بگذارد. بسیاری از درمانهای موثر از تعدیل سبک زندگی گرفته تا هورمون درمانی و درمانهای گیاهی و سنتی وجود دارد تا علائم یائسگی را کاهش دهد.
نشانه های یائسگی زنان
در ماهها یا سالهای منتهی به یائسگی ممکن است این علائم و نشانهها را تجربه کنید:
- پریودهای نامنظم
- خشکی واژن
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- لرز
- مشکلات خواب
- تغییرات خلق و خوی
- افسردگی و اضطراب
- افزایش وزن و کاهش متابولیسم
- موهای کم پشت و خشکی پوست
- شل شدن سینه و عضلات بدن
علائم و نشانههای یائسگی، از جمله تغییرات در قاعدگی میتواند در زنان متفاوت باشد. به احتمال زیاد، قبل از پایان دورههای قاعدگی، برخی از بی نظمیها را تجربه خواهید کرد.
پرش از دورهها در دوران یائسگی معمول و مورد انتظار است. غالبا، دورههای قاعدگی یک ماه را رد میکنند و برمیگردند، یا چندین ماه قطع و دوباره چرخههای ماهانه را بازهم برای چند ماه شروع میکنند. دورهها معمولا در چرخههای کوتاهتری اتفاق میافتند. بنابراین به هم نزدیکتر هستند. با وجود پریودهای نامنظم، بارداری امکان پذیر است. اگر قاعدگی شما قطع شد اما مطمئن نیستید که دوره یائسگی را شروع کردهاید، تست بارداری را انجام دهید چون ممکن است باردار شده باشید.
چه زمانی برای یائسگی باید به پزشک مراجعه کنید.
برای مراقبتهای بهداشتی پیشگیرانه و هر گونه نگرانی، با ویزیتهای منظم با پزشک خود مشورت کنید. ویزیتها را در دوران یائسگی و بعد از آن ادامه دهید.
با افزایش سن مراقبتهای بهداشتی پیشگیرانه ممکن است شامل آزمایشاتی مانند کولونوسکوپی، ماموگرافی و غربالگریتری گلیسیرید باشد. البته پزشک شما ممکن است آزمایشات و معاینات دیگری را نیز از جمله آزمایش تیروئید، معاینه پستان و لگن توصیه کند. اگر بعد از یائسگی خونریزی از واژن دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.
نشانه ها ، دلایل و عوارض یائسگی زنان موضوعاتی هستند که پزشکان و متخصصان تحقیقات بسیاری را بر روی آن انجام داده اند. نتایج این تحقیقات برای رفع مشکلات و عوارض بسیار مفید هستند.
دلایل یائسگی زنان
به طور کلی یائسگی به دلیل تغییر در تعادل هورمونهای جنسی بدن ایجاد میشود که با افزایش سن رخ میدهد. زمانی این اتفاق میافتد که در تخمدان تولید هورمون استروژن متوقف شده و تخمک گذاری انجام نمیشود. یائسگی زودرس نیز در میتواند در هر سنی رخ دهد و در بسیاری از موارد دلیل مشخصی وجود ندارد. نشانه ها ، دلایل و عوارض یائسگی زنان ممکن است برای افراد مختلف متفاوت باشد. به هرحال دلایل اصلی یائسگی یا یائسگی زودرس میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
هورمونهای تولید مثل در حال کاهش طبیعی باشد.
با نزدیک شدن به اواخر دهه 30، تخمدانها شروع به تولید استروژن و پروژسترون کمتری میکنند و قدرت باروری کاهش مییابد. استروژن و پروژسترون هورمونهایی هستند که قاعدگی را تنظیم میکنند.
در 40 سالگی، ممکن است دورههای قاعدگی طولانیتر یا کوتاهتر، سنگینتر یا سبکتر و بیشتر یا کمتر تکرار شود. تا اینکه در نهایت به طور متوسط حوالی سن 50 سالگی قطع گردد. قطع قاعدگی یعنی تخمدان تخمک گذاری را متوقف میکند و دیگر پریود نمیشوید.
جراحی که منجر به از بین رفتن تخمدانها شود.
تخمدان هورمونهایی از جمله استروژن و پروژسترون تولید میکند که چرخه قاعدگی را تنظیم میکند. جراحی برای برداشتن تخمدانها باعث یائسگی فوری میشود. پریود متوقف میشود و احتمالا گرگرفتگی و علائم و نشانههای دیگر یائسگی نیز بروز میکند. در این حالت علائم و نشانههای یائسگی میتوانند شدید باشند زیرا تغییرات هورمونی نه به تدریج (طی چندین سال) بلکه به طور ناگهانی اتفاق افتاده است.
جراحی که رحم را برمیدارد اما تخمدانها برداشته نمیشوند معمولا یائسگی فوری ایجاد نمیکند. اگرچه فرد دیگر پریود نمیشود اما تخمدانها هنوز تخمک آزاد کرده و استروژن و پروژسترون تولید میکنند.
شیمی درمانی و پرتو درمانی
این روشهای درمانی سرطان میتوانند باعث یائسگی شوند و علائمی مانند گرگرفتگی را در طی دوره درمان یا اندکی پس از آن ایجاد کنند. توقف قاعدگی (و باروری) به دنبال شیمی درمانی همیشه دائمی نیست بنابراین اقدامات پیشگیری از بارداری هنوز هم لازم است. در پرتودرمانی فقط در صورت تابش به تخمدانها بر عملکرد تخمدان تاثیر میگذارد. پرتودرمانی به سایر قسمتهای بدن مانند بافت پستان یا سر و گردن، بر یائسگی تاثیر نخواهد گذاشت.
نارسایی اولیه تخمدان
حدود 1٪ از زنان قبل از 40 سالگی یائسگی را تجربه میکنند (یائسگی زودرس). یائسگی زودرس ممکن است در نتیجه عدم توانایی تخمدان در تولید سطح طبیعی هورمونهای تولید مثل باشد (نارسایی اولیه تخمدان) که میتواند از عوامل ژنتیکی یا بیماری خودایمنی ناشی شود. اما اغلب هیچ علتی برای یائسگی زودرس تشخیص داده نمیشود. برای این زنان، به منظور محافظت از مغز، قلب و استخوانها، حداقل تا سن طبیعی یائسگی، هورمون درمانی توصیه میشود.
عوارض یائسگی زنان
پس از شروع دوران یائسگی، خطر ابتلا به برخی بیماریها افزایش مییابد. این بیماریها میتوانند شامل “بیماریهای قلبی و عروقی، پوکی استخوان، بی اختیاری ادراری، کاهش میل جنسی و اضافه وزن” باشند.
بیماریهای قلبی و عروقی
وقتی سطح استروژن کاهش مییابد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی افزایش مییابد. بیماریهای قلبی مهمترین علت مرگ در زنان و همچنین مردان است. بنابراین انجام ورزش منظم، داشتن رژیم غذایی سالم و حفظ وزن طبیعی در زنان یائسه بسیار مهم است. با پزشک در مورد چگونگی محافظت از قلب و چگونگی کاهش کلسترول یا فشار خون در صورت بالا بودن مشورت کنید.
پوکی استخوان
پوکی استخوان باعث شکننده و ضعیف شدن استخوانها میشود و منجر به افزایش احتمال شکستگی استخوانها میشود. در طی چند سال اول پس از یائسگی، ممکن است تراکم استخوان سریعا کاهش یابد و خطر پوکی استخوان افزایش یابد. زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان به خصوص در معرض شکستگی ستون فقرات، لگن و مچ دست قرار میگیرند.
بی اختیاری ادرار
از آنجا که بافتهای واژن و مجرای ادراری خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهند، ممکن است دچار تکرر ناگهانی و شدید ادرار شوید. به دنبال آن ممکن است بی اختیاری ادرار، یا دفع ادرار همراه با سرفه، خندیدن، تکان خوردن بدن و استرس اتفاق بیفتد. حتی بیشتر اوقات عفونت ادراری داشته باشید.
تقویت عضلات کف لگن با تمرینات کگل و استفاده از استروژن موضعی واژن ممکن است به تسکین علائم بیاختیاری کمک کند. هورمون درمانی یک گزینه درمانی موثر برای یائسگی یا تغییرات سیستم ادراری یائسگی باشد و به بهبود و درمان بی اختیاری کمک میکند.
کاهش میل جنسی
خشکی واژن در اثر کاهش تولید رطوبت و از بین رفتن قابلیت ارتجاعی میتواند باعث ناراحتی و خونریزی جزئی در هنگام رابطه جنسی شود. درد و خشکی باعث کاهش میل جنسی و در نتیجه کاهش فعالیت جنسی شود.
برای رفع خشکی واژن از مرطوب کنندهها و روان کنندههای واژن بر پایه آب استفاده کنید. اگر روان کننده واژینال کافی نباشد استفاده از استروژن واژن که به صورت کرم، قرص یا حلقه واژن پیشنهاد میشود.
افزایش وزن
بسیاری از زنان در دوران یائسگی و بعد از یائسگی به دلیل کند شدن متابولیسم، دچار اضافه وزن میگردند. پس لازم است با رژیم غذایی مناسب و منظم ورزش کردن از اضافه وزن پیشگیری کنید.
کاهش سن یائسگی در زنان ایرانی
متاسفانه امروزه نشانه ها ، دلایل و عوارض یائسگی در بین زنان ایرانی حتی در سنین کمتر از سن یائسگی فراوان دیده میشود. میانگین سن یائسگی زنان ایرانی به 49 تا 50 سال و نیم رسیده و یائسگی زودرس و نارسایی زودرس تخمدان در یک دهه اخیر در ایران افزایش یافته است. سن یائسگی در ایران کمتر از متوسط جهانی است و علاوه بر آن میزان یائسگی زودرس و نارسایی زودرس تخمدان فراتر از میانگین جهانی است.
به نظر میرسد علل افزایش یائسگی زودرس ناشی از “آلایندههای محیطی و تغییر الگوی غذایی و استفاده از محصولات فرآوری شده با افزودنیهای مواد غذایی” میباشد.
همچنین نقش استرس در کاهش سطح ذخیر تخمدانی موثر است. طی سالهای اخیر سطح استرس در جامعه بالا رفته است. از عوامل دیگر که میتوانند به صورت غیرمستقیم در این زمینه تاثیرگذار باشند “بالا رفتن سن ازدواج و فرزندآوری کمتر” را نیز برشمرد. این عوامل باعث میشوند به طور غیرمستقیم ابتلای خانمها به فیبرومهای رحمی و اندومتریوز افزایش یابد. این اختلالات گاهی نیاز به جراحی دارند و این عملهای جراحی میتوانند باعث کاهش سن یائسگی شوند.
خرید آنلاین افزودنی های غذایی طبیعی
درمانهای طبیعی برای کاهش نشانه ها و عوارض یائسگی
باید دانست که یائسگی بیماری نیست و یک روند طبیعی برای زنان در حوالی سنین 50 سالگی است. پس بهتر است با علائم و عوراض و روشهای کاهش آنها آشنا شویم. در اینجا به روشهای درمانی طبیعی اشاره میکنیم.
- داشتن رژیم غذایی سالم برای کنترل و ثبات میزان کلسترول و قند خون
- مصرف مواد سرشار از کلسیم و ویتامین D
- مصرف زیاد میوهها و سبزیجات (رژیم غذایی فیبردار)
- محدود کردن مصرف کافئین، مواد شیرین و ادویهها
- مصرف روزانه حدود یک لیتر آب برای کمک به جلوگیری از خشکی پوست و غشاهای مخاطی
- محدود کردن مصرف لبنیات و گوشت قرمز در دوره گرگرفتگی
- مصرف گیاهانی مانند “شاهتوت، روغن گل مغربی، شبدر قرمز، بذر کتان، گیاه پنج انگشت، سنبل الطیب، مریم گلی، بومادران، سویا، جنسینگ” که در کاهش علائم و عوارض یائسگی مفید هستند.
- کنترل وزن
- انجام تمرینات ورزشی بهطور منظم
پیشنهاد آریاتیس
استفاده از گیاهان طبیعی به جای داروهای شیمیایی برای کاهش علائم و عوارض یائسگی پیشنهاد ما به شماست. داروهای شیمیایی در طولانی مدت مشکلات جدیتری را ایجاد میکنند درصورتیکه گیاهان اگر با دوز مناسب مصرف شوند عوارضی نخواهند داشت.
همچنین رژیم غذایی ناسالم مانند غذاهای فرآوری شده و حاوی مواد افزودنی مضر را از تغذیه خود حذف کنید. مصرف مواد خوراکی طبیعی بدون هیچگونه موادافزودنی شیمیایی جایگزین مناسبی هستند.
از فرآوردههای گیاهی همچون عصاره، عرقیات و دمنوشهای گیاهانی مانند ” مریم گلی، سویا، شاهتوت، روغن گل مغربی، شبدر قرمز، بذر کتان، گیاه پنج انگشت، سنبل الطیب، جنسینگ و بومادران” نیز استفاده نمایید.
منبع: mayoclinic